Kaatokolo




Kun ryhdytään puunkaatoon, tulee kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Missä puun painopiste on; ovatko oksan toispuoleisesti, onko puu kallellaan johonkin suuntaan? Mahtuuko puu kaatumaan, onko sen mahdollista jäädä konkeloon tai hajottaa jotain kaatuessaan? Metsässä puu on helppo kaataa, yleensä ei tarvitse juuri varoa ympäristötekijöitä. Pihapiirissä taas haastetta tulee heti enemmän. 

Kaatokolo sahataan aina sille puolelle, minne puu on tarkoitus kaataa.  Yläsahaus tehdään vinottain ylhäältä alas, kohti puun keskustaa. Puoliväliin asti ei sahata, kaatokolon syvyyden pitäisi olla noin kolmannes puun paksuudesta. Alasahaus tehdään vaakasuunnassa niin pitkälle, että se yhdistyy yläsahaukseen. Keskelle puuta jää pitopuu, mitä ei saa sahata poikki. Pitopuu pitää puun pystyssä ja ohjaa lopulta sen kaatumista saranana. Jos pitopuun sahaa poikki, puu voi pyörähtää paikallaan ja kaatua mihin suuntaan vain. Kaatosahaus tehdään vaakatasossa kohtisuoraan kaatokoloon nähden, mutta ylemmäs kuin kolon pohja. Pitopuuta on tässä noin pari senttiä. 


Näin sahattu, tasapainoisesti kasvanut puu pysyy vielä itsestään pystyssä. Puun voi työntää nurin (paitsi kovin järeitä puita), kiilata tai käyttää apuna kaatorautaa


-Heidi







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsään mieli

Talvella metsään: lumikengät vai liukulumikengät?

Koivunmantokuoriainen

Instagramissa