Talvella metsään: lumikengät vai liukulumikengät?


Olen kahlannut talvisissa metsissä aktiivisesti nyt kymmenisen vuotta. Harrastusmielessä, koirien kanssa ulkoillen. Pitkäaikainen suosikkini oli lumikengät niiden näppäryyden vuoksi, niillä on helppo mennä minne vain. Olen käyttänyt marketeista ostettuja lumikenkiä, niitä 40-70€ väliltä, ja ne ovat kestäneet vaihtelevasti: eniten kävellyt lumikenkäni kestivät yli viisi vuotta pienillä korjauksilla ja toiset menivät rikki heti ensimmäisellä kahdeksan kilometrin umpihanki kävelyllä. 



Lumikenkien kestävyyden kannalta oleellista on jalkapohjan liikkeen mekanismi. Toisissa jalka keikuu muovisuikaleen varassa ja toisissa on metallinen mekanismi joka on  kestänyt mainiosti. Tuo muovisuikale on revennyt kaksista lumikengistä mutta metallinen ei ole mennyt miksikään. Siteet näissä on kestäneet kohtuu hyvin. Nuo siniset kengät ovat juuri ne reilu viisi vuotta palvelleet kengät ja lopulta niiden ongelmaksi tuli se, että siteiden pikkuruiset jouset ovat niin kuoleutuneet, etteivät siteet pysy kireinä. 



Minulla on huskyja, ensin niitä oli yksi, sitten tuli toinen ja vielä kolmas... Ne siis vetävät. Jossain vaiheessa alkoi tuntua, että lumikengät ei enää riitä, että koirien perässä pitäisi päästä kovempaa ja lumikengät vain jarruttelivat. Päädyin ostamaan OACn lumiliukukengät, 127cm pitkät ja pitokarvapohjat. Niillä olen mennyt nyt neljättä talvea. Aivan upeat pelit, en vaihtaisi enää pois.



•Hyvät siteet, eivät löysty lenkin aikana. 
•Nämä kantaa paremmin kuin lumikengät ja näppäryys on lumikenkien luokkaa. 
•Siinä missä lumikenkien kanssa ei välttämättä sauvoja tarvitse, niin näillä ne kannattaa pitää mukana, tai edes yksi. Vaikka näillä voi kiivetä suoraan ylös vaikka Riisitunturille (olen testannut), niin pehmeässä höttölumessa saattaa lipsua. 
•Alkutalvesta, kun maassa ei vielä ole paksua lumikerrosta pehmentämässä jokaista oksan käppyrää, nämä ovat vähän epävarmat ja käyttäisin silloin ennemmin lumikenkiä. 
•Toinen soveltumaton paikka on kevään teräshanget, kun lumen pinta on kovaa, eikä siihen uppoa mikään. Sillä pinnalla lumiliukunegällä ei ole mitään pitoa ja ne muistavat jopa sivusuuntaan. 
•Karvapohjat ovat toimivammat kuin suomupohjat



Toki toimivuus riippuu siitä, mitä itse metsälenkiltä haluaa. Leppoisaa maisemien ihastelua vai tehokkaan treenin.
Lumikengät on mun valinta ihan alkutalveen, kun kengän varsi ei enää lumessa riitä mutta oksat pilkistää kinoksista. Niin ja saahan lumikengillä melkoisen pakaratreenin aikaan! ;D
Keskitalven paksuille ja pehmeille lumille lumiliukukengät on ehdottoman parhaat.
Kevään teräshangille valitsen edelleen ihan tavalliset sukset, niillä päästään hurjaa haipakkaa sitten vaikka luistelu tyyliin! 

-Heidi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsään mieli

Koivunmantokuoriainen

Instagramissa